Uudised

Vaba Lava koostööfestival “On the Edge” valiti Venemaa aasta teatriteoks

Vaba Lava koostööfestival valiti Venemaa aasta teatriteoks

Venemaa ajakiri “Teatr.” valis Venemaa aasta teatrisündmuseks internetipõhise teatrifestivali, mis valmis koostöös Vaba Lava teatrikeskusega ning kus muuhulgas mängiti kolme Narvaga seotud lavastust. 

Vaba Lava teatrikeskus alustas sellel aastal partneritega kolmeaastast ühisprojekti, mille tulemusena sünnib Narva keskus, kus saavad kokku tehnoloogiline innovatsioon ja teater ning sellest peaksid sündima uued lahendused nii teatrilavale, kui ka mujale. Ühisprojekti esimeseks tulemuseks oli festival „On the Edge“, mis pidi toimuma linnaruumis kahel pool piiri, kuid kolis eriolukorra tõttu internetti.

Veebis toimunud „On the Edge“ raames valmis festival, mis Venemaal kandis nime “Totška dostupa” ja mille ajakiri “Teatr.” nimetas aasta olulisemaks teatrisündmuseks Venemaal.

Kokku mängiti internetis 11 erinevat lavastust, mida vaatas 228 000 inimest ümber maailma. Rahvusvaheline festival katsetas ja otsis uusi etenduskunsti vorme internetis. Nii näiteks sai siseneda teise inimese arvutisse, vahetada näitlejaga armastuskirju või osaleda etendusel, mis nägi välja nagu videomäng. Viimane nimetatutest, lavastus “Nahkhiire varjus”, oli loodud Narva ja Ivangorodi legendidest.

Narvaga oli seotud veel kaks lavastust. “Paabeli jalutuskäik” viis inimesed otsevoos samaaegselt jalutama Narva, Tallinna, Ivangorodi ja Peterburgi tänavatele ja  “Paberlinn” uitama mööda Vana-Narva maketti.

Kevadel alguse saanud ja 3 aastat kestvat teatri tehnoloogilise innovatsiooni koostööprojekti “New Technologies and Innovation in Theatre” rahastab Eesti-Vene piiriülese koostöö programm 2014 – 2020 439 111,80 euroga.

Projekti juhtpartner on SA Vaba Lava. Projektis osaleb kokku veel 12 organisatsiooni, kellega koos luuakse Vaba Lava Narva teatrikeskusesse unikaalne kompetentsikeskus.

Eesti-Vene piiriülese koostöö programmi 2014-2020 eesmärk on edendada piiriülest koostööd Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni vahel, et soodustada sotsiaalmajanduslikku arengut mõlemal pool ühist piiri. Programmi koduleht on www.estoniarussia.eu.